tomasons kotisivut

EPS-eriste katto

Katon eristys

Suositeltavat tuotteet: EPS 60S Katto, EPS 80S Katto ja EPS 100S Katto

Yleisimmin EPS-kattoeristeitä käytetään ontelolaatta-, TT-laatta- tai teräspoimulevyrakenteissa sekä uudis- että korjausrakentamisessa. EPS-kattoeristeet soveltuvat sekä tuuletettuihin että tuulettumattomiin yläpohjarakenteisiin. Tuuletetuissa rakenteissa käytetään yläpinnastaan valmiiksi uritettua EPS-kattoeristettä.

EPS-eristeen etuna on hyvä kuormituskestävyys, sillä kattoeristeen lujuus on aina vähintään 60 kPa. EPS-kattoeristeet soveltuvatkin käytettäväksi kaikissa kattorasitusluokissa R1-R4 (RIL 107 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry; Toimivat Katot, Kattoliitto ry). EPS-kattoeristeiden etuna on myös käveltävyys eli ne kestävät kävelyä (mm. kattojen huoltotoimenpiteiden aikana tapahtuva liikkuminen katolla). Joustavan valmistustekniikan ansiosta levyt voidaan leikata suoraan haluttuun eristepaksuuteen eikä EPS-eristeitä tarvita rakenteeseen useampaa kerrosta.
EPS-kattoeristeitä käytetään erityisesti hallirakentamisessa, mutta markkinoilla on myös pientaloon kehitettyjä tuotteita.

Valmistajat

Bewi Insulation Oy

UK-Muovi Oy

Materiaalipankki

Kuvagalleria

View the embedded image gallery online at:
http://www.epseriste.fi/kayttokohteet/katto#sigProId0c79af6700
 

Asennus

Kattoeristeen asennus

epseriste katto1EPS-kattoeristeiden asentaminen on helppoa, sillä levyt ovat kevyitä ja ne on voitu leikata jo tehtaalla kohteessa tarvittaviin mittoihin. Kantavan rakenteen (ontelolaatta, TT-laatta, teräspoimulevy) päälle asennetaan höyrynsulku, EPS-eriste, laakerikerros ja vedeneristys. Teräspoimulevyn tapauksessa rakenteessa on myös tasaava kerros (esim. vaneri). Kohteesta ja rakenteesta riippuen rakenteen alapuolinen ja/tai yläpuolinen palosuojaus saattaa olla tarpeellista. Yläpuolelta isojen kattopintojen paloturvallisuus varmistetaan palokatkoilla. TTY:n tutkimusraportti nro 134 Paloturvallinen rakentaminen EPS-eristeillä on hyödyllinen lisätietolähde.

Linkit materiaaleihin: VTT:n kattolausunto, rakennekuvat

Usein kysyttyä

Tekniset ominaisuudet

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet

EPS-lämmöneristeiden laatuvaatimukset perustuvat eristeeltä kyseisessä käyttökohteessa vaadittaviin toiminnallisiin ominaisuuksiin, joita ovat mm. lämmönjohtavuus, puristuskestävyys, kosteustekninen toimivuus ja mittapysyvyys. EPS-eristeiden toiminnalliset ominaisuudet on määritetty eurooppalaisessa EPS-eristeiden tuotestandardissa EN 13163:2001 ”Thermal insulation products for buildings – Factory made products of expanded polystyrene (EPS) – Specification”. 

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet vaihtelevat hieman eri käyttökohteiden mukaisesti. Tietyt vähimmäisvaatimukset on määritetty kaikille eristelaaduille, mutta tämän lisäksi joillekin tuotteille on määritetty erityisvaatimuksia. Esimerkiksi seinä- ja kattorakenteissa vaadittava eristelevyn mittapysyvyys ei ole määräävä ominaisuus routaeristeissä.

 

Mitä EPS -eristeet maksavat

Kuluttajat voivat tiedustella EPS-eristeiden hintoja kauppiailta.
Jäsenyritykset puolestaan vastaavat ammattirakentajien ja -urakoitsijoiden hintatiedusteluihin.

Mistä EPS -eristeitä voi ostaa

EPS-eristeitä myyvät rauta- ja rakennustarvikekaupat kautta maan. EPS-rakennuseristeteollisuuden jäsenyritykset antavat lisätietoa omista tuotteistaan.
Yhteystietoihin

Kysy lisää

Ylös