tomasons kotisivut

EPS -lattiaeriste

Lattian routasuojaus

Suositeltavat tuotteet EPS 60S Lattia, EPS 100 Lattia, EPS 200 Lattia, EPS 250 Lattia ja EPS 300 Lattia

Rakennuksen lattian eli alapohjan toteutukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota suunnittelussa ja rakennusvaiheessa, sillä sitä on vaikeaa ellei mahdotonta korjata jälkikäteen. Rakennuksen alapohja kannattaakin tästä syystä toteuttaa passiivirakentamisen tasoisena, vaikka rakennus ei kokonaisuutena passiivitalo olisikaan. Lattian eristepaksuutta valittaessa tulee myös muistaa huomioida rakennukseen valittu lämmitystapa. Lattialämmitys nostaa laatan lämpötilaa ja lisää lämpöhukkaa maaperään, jolloin lattian eristepaksuutta tulee kasvattaa. Passiivitasoon eristetyssä alapohjassa eristepaksuuden kasvattaminen lattialämmityksen vuoksi ei ole tarpeen.

Rakennuksen alapohja voidaan toteuttaa joko maanvaraisena tai tuulettuvana eli ryömintätilaisena. EPS-eristeet sopivat kumpaankin vaihtoehtoon.

EPS-eristeillä toteutettu maanvarainen alapohja on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva ja turvallinen perustamistapa. Maanvaraisessa alapohjan tapauksessa asukkaan ei tarvitse huolehtia alapohjan riittävästä tuuletuksesta eikä tarkastaa alapohjarakenteiden tilaa.

Jos rakennukseen halutaan tuulettuva alapohja, on riittävän tuuletuksen ja sade- ja sulamisvesien poisohjaamisen lisäksi vähennettävä ryömintätilan alapuolisesta maasta ryömintätilaan nousevaa kosteutta. Parhaiten tämä onnistuu asentamalla myös ryömintätilan alapuoliseen maahan EPS-eristeet (EPS 120 Routa). Ne estävät kesäisin maata jäähdyttämästä ulkoilmaa ja vapauttamasta kosteutta ryömintätilaan.

Maanvastaisen alapohjan eristepaksuudet lämpimässä rakennuksessa (1 ja 4)

eps routasuojaus  kuva lattiat

 RakMK C3 2010
RakMK D3 2012
(U=0,16)

Matalaenergiatalo
(U=0,10)

Passiivitalo
(U=0,08)

   
Alapohja 200* 300 400

Lattialämmitystapauksessa alapohjan eristyspaksuuden suositellaan olevan vähintään 250 mm.
Koko alapohjassa käytetään samaa eristyspaksuutta, jolloin alapohjan lämpötilakenttä ontasainen. Tasapaksu eristekerros myös helpottaa ja nopeuttaa asennusvaihetta.

Tuulettuvan alapohjan eristyspaksuudet EPS 100 Lattia (eristys ontelolaatan päällä)

 RakMK C3 2010
RakMK D3 2012
(U=0,17)

Matalaenergiatalo
(U=0,15)

Passiivitalo
(U=0,10)

   
Eristepaksuus
alapohjassa
200 230 400
Routaeristys seinäalue
(leveys)/ nurkka-alue
110 mm (1,2 m)/150 mm 130 mm (1,4 m)/180 mm 150 mm (1,6 m)/210 mm

Valmistajat

SX-Lämpöpohja Oy

Solupak Oy

Styroplast Oy

UK-Muovi Oy

Materiaalipankki

Kuvagalleria

View the embedded image gallery online at:
http://www.epseriste.fi/kayttokohteet/lattia#sigProId012f1c5f2e

Asennus (maavarainen alapohja)

Maavaraisen alapohjan asennus

EPS-lämmöneristeitä käytetään myös maanvaraisten alapohjalaattojen ja tuulettuvien ryömintätilaisten alapohjien eristämiseen.
Pientalorakentamisessa käytetään yleisesti EPS 100 Lattia -laatua maanvaraisessa alapohjassa. Raskaampaa kuormitusta vaativissa kohteissa käytetään suuremman puristuslujuuden omaavia tuotteita, kuten EPS 200, 250 tai 300 Lattia -laatua. Tällaisia kohteita ovat muun muassa teollisuus- ja liikerakennusten sekä varastojen lattiat.
  maavarainen laatta1
     
maavarainen laatta2   maavarainen laatta3
EPS-lattiaeristeet asennetaan vähintään 200 mm paksun karkean hiekka- tai sepelikerroksen päälle, joka on huolellisesti tiivistetty ja tasattu.   Koko alapohja toteutetaan samaa eristyspaksuutta käyttäen. Tällöin alapohjan alapuolisessa maassa lämpötilakenttä on tasainen ja rakenne kosteusteknisesti toimiva. Tasapaksu eristekerros myös helpottaa ja nopeuttaa asennusvaihetta.
     
maavarainen laatta4   maavarainen laatta5
Läpivientien tuomiseen eristekerroksen läpi kiinnitetään erityistä huomiota. Eriste leikataan myötäilemään läpivientien muotoja mahdollisimman tarkasti.   EPS-lattiaeristekerroksen päälle asennetaan suoraan raudoitusverkko. EPS-eristeen ja raudoituksen väliin voidaan tarvittaessa asentaa valusuoja betonivalua varten. Lattialämmitys soveltuu hyvin käytettäväksi EPS-eristeiden kanssa.

Käytettäessä useampia EPS-levykerroksia, tulee kerrokset asentaa saumat limittäin. Keväällä 2011 VTT:llä tehdyn tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että alapohjan eristekerroksen toteuttaminen tasaisena on suositeltavampaa kuin reunapaksunnoksien käyttäminen, koska alapohjan lämpötilakenttä on näin tasaisempi.

Maanvastaisen alapohjan eristepaksuudet lämpimässä rakennuksessa (1 ja 4)

eps routasuojaus  kuva lattiat

  RakMK C3 2010
RakMK D3 2012
(U=0,16)
Matalaenergiatalo

(U=0,10)
Passiivitalo

(U=0,08)
Alapohja 200* 300 400

Lattialämmitystapauksessa alapohjan eristyspaksuuden suositellaan olevan vähintään 250 mm.
Koko alapohjassa käytetään samaa eristyspaksuutta, jolloin alapohjan lämpötilakenttä ontasainen. Tasapaksu eristekerros myös helpottaa ja nopeuttaa asennusvaihetta.

Usein kysyttyä

Tekniset ominaisuudet

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet

EPS-lämmöneristeiden laatuvaatimukset perustuvat eristeeltä kyseisessä käyttökohteessa vaadittaviin toiminnallisiin ominaisuuksiin, joita ovat mm. lämmönjohtavuus, puristuskestävyys, kosteustekninen toimivuus ja mittapysyvyys. EPS-eristeiden toiminnalliset ominaisuudet on määritetty eurooppalaisessa EPS-eristeiden tuotestandardissa EN 13163:2001 ”Thermal insulation products for buildings – Factory made products of expanded polystyrene (EPS) – Specification”. 

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet vaihtelevat hieman eri käyttökohteiden mukaisesti. Tietyt vähimmäisvaatimukset on määritetty kaikille eristelaaduille, mutta tämän lisäksi joillekin tuotteille on määritetty erityisvaatimuksia. Esimerkiksi seinä- ja kattorakenteissa vaadittava eristelevyn mittapysyvyys ei ole määräävä ominaisuus routaeristeissä.

 

Mitä EPS -eristeet maksavat

Kuluttajat voivat tiedustella EPS-eristeiden hintoja kauppiailta.
Jäsenyritykset puolestaan vastaavat ammattirakentajien ja -urakoitsijoiden hintatiedusteluihin.

Mistä EPS -eristeitä voi ostaa

EPS-eristeitä myyvät rauta- ja rakennustarvikekaupat kautta maan. EPS-rakennuseristeteollisuuden jäsenyritykset antavat lisätietoa omista tuotteistaan.
Yhteystietoihin

Kysy lisää

Ylös