tomasons kotisivut

EPS-eriste seinä

Seinän eristys

 EPS-seinäeristeitä käytetään erityisesti kantavissa betoni-, harkko- ja tiilirakenteissa sekä betonisandwich-elementeissä, mutta markkinoilla on myös puu- tai metallirankaiseen pientaloon kehitettyjä tuotteita. Kuorielementtejä käytettäessä EPS-eriste pinnoitetaan ohutrappauksella. Ohutrappaus soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseenkin. Korjausrakentamiskohteissa EPS-eriste asennetaan vanhan kantavan julkisivurakenteen päälle, jolloin rakennuksen lämmöneristävyys paranee. Samalla paranee myös ulkonäkö.

EPS-eristeeseen voidaan tehdä haluttuja muotoja ja vaadittu eristepaksuus voidaan toteuttaa yhdellä kerroksella. Toisin kuin eräillä muilla eristeillä EPS-eristeiden lämmönjohtavuus ei heikkene levypaksuuden kasvaessa, joten useamman levykerroksen käyttö ei ole tarpeellista.

EPS-rakenne on kevyt ja helppo asentaa.

EPS-rakenne on kevyt ja helppo asentaa. Keveyden vuoksi korjauskohteen suurilta purkutöiltä ja seinien lisävahvistukselta useimmiten vältytään.
EPS:n ja betonin vesihöyrynläpäisevyys on samalla tasolla, mikä mahdollistaa vesihöyryn hyvän läpäisevyyden koko rakenteen läpi. Näin kosteus ei koteloidu rakenteeseen vaan pääsee tarvittaessa siirtymään myös eristeen läpi. Rakenteiden sisäpuolelta kulkeutuvan kosteuden pääsy rakenteisiin ja lämmöneristeisiin estetään erillisellä höyrynsululla.

Ohutrappauksen kanssa käytetään aina vaikeasti syttyviä S-laadun tuotteita eli EPS 60S Seinä, EPS 80S Seinä tai EPS 100S Seinä. EPS-seinälevyjen jälkikutistuma on aina alle 0,2 %. EPS-seinäeristeiden kanssa tulee aina käyttää sertifioituja ja hyväksyttyjä ohutrappausrakenteita.

 

Valmistajat

Bewi Insulation Oy

UK-Muovi Oy

Materiaalipankki

Kuvagalleria

View the embedded image gallery online at:
http://www.epseriste.fi/kayttokohteet/seina#sigProIdde21ccab3a
 

Asennus

Seinäeristeen asennus

epseriste seina1Elementtien tapauksessa EPS-eristeet on useimmiten kiinnitetty betoniin jo tehtaalla. Tällöin työmaalla päästään suoraan pintatöihin.
EPS-seinäeristeet kiinnitetään kantavaan runkoon liimalaastilla, joka samalla tasaa pieniä pohjan epätasaisuuksia. Laastin lisäksi käytetään mekaanisia kiinnikkeitä, joilla varmistetaan eristeiden pysyminen seinässä. Eristelevyjä asennettaessa on tärkeää muistaa limittää levysaumat. Kiinnikkeiden päälle asennetaan EPS-hatut, jotta valmiissa seinässä ei kostealla säällä näkyisi esteettistä haittaa aiheuttavia laikkuja. Rappauskerrokset tulevat suoraan eristeen päälle. Liikuntasaumoja tulee jättää rakenteen tarvitsemiin kohtiin. Mahdolliset kolot ja liitokset täytetään elastisella sauma-aineella. EPS-levyt kannattaa tilata kohteen mittojen mukaan, jolloin päällekkäisiä levykerroksia ei tarvita. Tämä nopeuttaa ja helpottaa asennusta huomattavasti. Levyjä voidaan leikata kuumalankaleikkurilla.
Mahdolliset ikkuna- ja seinäkoristeet on voitu tehtaalla työstää valmiiksi eristelevyihin tai ne voivat olla erillisiä työmaalla kiinnitettäviä EPS-muotokappaleita. Nämä kappaleet kiinnitetään rakenteeseen ennen seinän pintarappausta.
Ohutrappausrakenteiden järjestelmätoimittajilla, esim. Sto, Weber ja Tikkurila, on kullakin omat järjestelmänsä, jotka sisältävät kaikki tarvittavat osat. Rakenteen toimivuudesta voidaan varmistua vain käyttämällä keskenään yhteensopivia tuotteita ja hyväksyttyjä ohutrappausrakenteita.

Usein kysyttyä

Tekniset ominaisuudet

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet

EPS-lämmöneristeiden laatuvaatimukset perustuvat eristeeltä kyseisessä käyttökohteessa vaadittaviin toiminnallisiin ominaisuuksiin, joita ovat mm. lämmönjohtavuus, puristuskestävyys, kosteustekninen toimivuus ja mittapysyvyys. EPS-eristeiden toiminnalliset ominaisuudet on määritetty eurooppalaisessa EPS-eristeiden tuotestandardissa EN 13163:2001 ”Thermal insulation products for buildings – Factory made products of expanded polystyrene (EPS) – Specification”. 

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet vaihtelevat hieman eri käyttökohteiden mukaisesti. Tietyt vähimmäisvaatimukset on määritetty kaikille eristelaaduille, mutta tämän lisäksi joillekin tuotteille on määritetty erityisvaatimuksia. Esimerkiksi seinä- ja kattorakenteissa vaadittava eristelevyn mittapysyvyys ei ole määräävä ominaisuus routaeristeissä.

 

Mitä EPS -eristeet maksavat

Kuluttajat voivat tiedustella EPS-eristeiden hintoja kauppiailta.
Jäsenyritykset puolestaan vastaavat ammattirakentajien ja -urakoitsijoiden hintatiedusteluihin.

Mistä EPS -eristeitä voi ostaa

EPS-eristeitä myyvät rauta- ja rakennustarvikekaupat kautta maan. EPS-rakennuseristeteollisuuden jäsenyritykset antavat lisätietoa omista tuotteistaan.
Yhteystietoihin

Kysy lisää

Ylös