tomasons kotisivut

EPS on paisutettua polystyreenimuovia (expanded polystyrene), jota käytetään kestävyytensä ja lämmöneristävyytensä ansiosta laajasti rakennusteollisuudessa ja rakentamisessa. Lämmöneristeessä muoviraaka-aineen määrä on noin 2...5 % levyjen tilavuudesta. EPS-muovia käytetään myös pakkauksissa, esimerkiksi kalalaatikoissa.

Hyvä lämmöneristävyys

EPS-materiaalin hyvä lämmöneristävyys perustuu suljetussa solurakenteessa olevaan liikkumattomaan ilmaan. EPS-materiaalin paisutuksessa käytetään ponneaineena pentaania, joka korvautuu EPS-levyjen valmistusprosessin aikana ilmalla. Näin EPS-eristelevyissä ei ole terveydelle tai ympäristölle haitallisia aineita tai kaasuja. EPS-eristeiden valmistuksessa ei ole koskaan käytetty freoneita.

Helppo käsitellä ja työstää

Kevyenä materiaalina EPSiä on helppo käsitellä ja työstää. Esimerkiksi kymmenen routaeristelevyn levypaketti painaa vain noin 12 kg, joten pakettien siirtely ja kantaminen onnistuu helposti. EPS-eristelevyjä voidaan leikata ja työstää normaaleilla puuntyöstötyökauluilla (esim. saha, puukko). Suuremmat leikkausmäärät on helpointa hoitaa kuumalankaleikkurilla. EPS-materiaali on homogeenistä, joten leikkaussuunnalla ei ole merkitystä. Myös vinot ja kaarevat pinnat on helppo leikata.

Hyvä kosteudenkestävyys

EPS-eristeet eivät johda kapillaarisesti vettä ja kestävät hyvin kosteutta. Ne eivät lahoa tai homehdu eivätkä turmellu biologisesti. EPS-tuotteita voidaan kierrättää lähes 100 %:sti. Puhdasta EPS-jätettä, kuten pakkauksia ja ylijäämälevyjä rouhitaan ja rouhetta käytetään uusien EPS-tuotteiden valmistuksessa.

EPS-tuotteita on valmistettu Euroopassa jo yli 55 vuoden ajan ja Suomessakin jo 50 vuotta.

Suomalaisia EPS-valmistajia ovat

Tekniset ominaisuudet

{edocs}tekniset_ominaisuudet2.pdf,100%,500,link{/edocs}

Usein kysyttyä

Tekniset ominaisuudet

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet

EPS-lämmöneristeiden laatuvaatimukset perustuvat eristeeltä kyseisessä käyttökohteessa vaadittaviin toiminnallisiin ominaisuuksiin, joita ovat mm. lämmönjohtavuus, puristuskestävyys, kosteustekninen toimivuus ja mittapysyvyys. EPS-eristeiden toiminnalliset ominaisuudet on määritetty eurooppalaisessa EPS-eristeiden tuotestandardissa EN 13163:2001 ”Thermal insulation products for buildings – Factory made products of expanded polystyrene (EPS) – Specification”. 

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet vaihtelevat hieman eri käyttökohteiden mukaisesti. Tietyt vähimmäisvaatimukset on määritetty kaikille eristelaaduille, mutta tämän lisäksi joillekin tuotteille on määritetty erityisvaatimuksia. Esimerkiksi seinä- ja kattorakenteissa vaadittava eristelevyn mittapysyvyys ei ole määräävä ominaisuus routaeristeissä.

 

Mitä EPS -eristeet maksavat

Kuluttajat voivat tiedustella EPS-eristeiden hintoja kauppiailta.
Jäsenyritykset puolestaan vastaavat ammattirakentajien ja -urakoitsijoiden hintatiedusteluihin.

Mistä EPS -eristeitä voi ostaa

EPS-eristeitä myyvät rauta- ja rakennustarvikekaupat kautta maan. EPS-rakennuseristeteollisuuden jäsenyritykset antavat lisätietoa omista tuotteistaan.
Yhteystietoihin

Kysy lisää

Ylös