Katon eristys

Katon eristys
Suositeltavat tuotteet: EPS 60S Katto, EPS 80S Katto ja EPS 100S Katto
Yleisimmin EPS-kattoeristeitä käytetään ontelolaatta-, TT-laatta- tai teräspoimulevyrakenteissa sekä uudis- että korjausrakentamisessa. EPS-kattoeristeet soveltuvat sekä tuuletettuihin että tuulettumattomiin yläpohjarakenteisiin. Tuuletetuissa rakenteissa käytetään yläpinnastaan valmiiksi uritettua EPS-kattoeristettä.
EPS-eristeen etuna on hyvä kuormituskestävyys, sillä kattoeristeen lujuus on aina vähintään 60 kPa. EPS-kattoeristeet soveltuvatkin käytettäväksi kaikissa kattorasitusluokissa R1-R4 (RIL 107 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry; Toimivat Katot, Kattoliitto ry). EPS-kattoeristeiden etuna on myös käveltävyys eli ne kestävät kävelyä (mm. kattojen huoltotoimenpiteiden aikana tapahtuva liikkuminen katolla). Joustavan valmistustekniikan ansiosta levyt voidaan leikata suoraan haluttuun eristepaksuuteen eikä EPS-eristeitä tarvita rakenteeseen useampaa kerrosta.
EPS-kattoeristeitä käytetään erityisesti hallirakentamisessa, mutta markkinoilla on myös pientaloon kehitettyjä tuotteita.
Materiaalipankki
Kuvagalleria
https://www.epseriste.fi/katon-eristys#sigProId0c79af6700
Asennus
Kattoeristeen asennus
EPS-kattoeristeiden asentaminen on helppoa, sillä levyt ovat kevyitä ja ne on voitu leikata jo tehtaalla kohteessa tarvittaviin mittoihin. Kantavan rakenteen (ontelolaatta, TT-laatta, teräspoimulevy) päälle asennetaan höyrynsulku, EPS-eriste, laakerikerros ja vedeneristys. Teräspoimulevyn tapauksessa rakenteessa on myös tasaava kerros (esim. vaneri). Kohteesta ja rakenteesta riippuen rakenteen alapuolinen ja/tai yläpuolinen palosuojaus saattaa olla tarpeellista. Yläpuolelta isojen kattopintojen paloturvallisuus varmistetaan palokatkoilla. TTY:n tutkimusraportti nro 134 Paloturvallinen rakentaminen EPS-eristeillä on hyödyllinen lisätietolähde.
Linkit materiaaleihin: VTT:n kattolausunto, rakennekuvat