tomasons kotisivut

EPS-eriste kevenne

Kevenne

EPS-eriste soveltuu hyvin käytettäväksi maanteiden siltapenkereissä, pehmeikköalueiden katu- ja tierakenteissa sekä rautatierakentamisessa.

Keventeiden tarkoituksena on vähentää maanpainetta ja ehkäistä painumaa. EPS-kevenne toimii kevyenä georakennusmateriaalina ja on keveydestään huolimatta luja ja kestävä rakenneratkaisu. Yleensä EPS-kevennekesrroksen paksuus vaihtelee välillä 0,5...1,5 m. EPS-kevenneblokit ovat mitoiltaan suurempia kuin tavalliset EPS-lämmöneristeet.

EPS-keventeiden mitoituksessa puristuslujuuden tulee olla vähintään 100 kPa, kun kokoonpuristuma on 5% (EN-testimenetelmä EN 826, muissa käyttökohteissa puristuslujuusmitoitus toteutetaan 10% kokoonpuristumalla). Yleisimmät EPS-kevennelaadut ovat puristuskestävyydeltään 120 kPa ja 200 kPa. Toiminnalliset ominaisuusvaatimukset (mm. dimensiot, puristus- ja taivutuslujuus, vedenimeytyminen) määräytyvät projektikohtaisesti.

EPS-keventeen käytön etu on lopullisen rakenteen nopea valmistuminen. Perinteisissä pohjanvahvistusmenetelmissä, kuten stabiloinnissa, rakenteen on annettava vahvistua usein pitkiäkin ajanjaksoja ennen kuin rakentamista päästään jatkamaan.  

Valmistajat

UK-Muovi Oy

Materiaalipankki


Kuvagalleria

View the embedded image gallery online at:
http://www.epseriste.fi/kayttokohteet/kevenne#sigProId52bfd60df9
 

EPS-routaeristeiden asennus

Asennus

Keventeen asennus

Kalasatama kevenne478EPS-keventeet asennetaan tasaisen ja tiivistetyn murske-, salaojasora- tai hiekkakerroksen päälle, johon on asennettu suunnitelmien mukaiset salaojat. EPS-keventeet ladotaan alustalle saumat limittäen ja siten, että kappaleet ovat tiiviisti toisissaan kiinni. Tarvittaessa kappaleita voidaan kiinnittää toisiinsa harjateräksillä. Rakentamisen aikana kaivannon kuivana pysyminen on varmistettava, jotta keventeisiin ei kohdistu nostetta. Kevennerakenteen täyttö aloitetaan sivuilta. Olennaisinta on huolehtia EPS-kevennerakenteen paikallaan pysymisestä sekä työkoneiden kuormituksen maltillisuudesta. Päällysrakenteet valitaan keventeen käyttökohteen mukaan (maavalli, tierakenne yms.).

 

Usein kysyttyä

Tekniset ominaisuudet

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet

EPS-lämmöneristeiden laatuvaatimukset perustuvat eristeeltä kyseisessä käyttökohteessa vaadittaviin toiminnallisiin ominaisuuksiin, joita ovat mm. lämmönjohtavuus, puristuskestävyys, kosteustekninen toimivuus ja mittapysyvyys. EPS-eristeiden toiminnalliset ominaisuudet on määritetty eurooppalaisessa EPS-eristeiden tuotestandardissa EN 13163:2001 ”Thermal insulation products for buildings – Factory made products of expanded polystyrene (EPS) – Specification”. 

EPS-eristeiden tekniset ominaisuudet vaihtelevat hieman eri käyttökohteiden mukaisesti. Tietyt vähimmäisvaatimukset on määritetty kaikille eristelaaduille, mutta tämän lisäksi joillekin tuotteille on määritetty erityisvaatimuksia. Esimerkiksi seinä- ja kattorakenteissa vaadittava eristelevyn mittapysyvyys ei ole määräävä ominaisuus routaeristeissä.

 

Mitä EPS -eristeet maksavat

Kuluttajat voivat tiedustella EPS-eristeiden hintoja kauppiailta.
Jäsenyritykset puolestaan vastaavat ammattirakentajien ja -urakoitsijoiden hintatiedusteluihin.

Mistä EPS -eristeitä voi ostaa

EPS-eristeitä myyvät rauta- ja rakennustarvikekaupat kautta maan. EPS-rakennuseristeteollisuuden jäsenyritykset antavat lisätietoa omista tuotteistaan.
Yhteystietoihin

Kysy lisää

Ylös