Kevenne

EPS-eriste soveltuu hyvin käytettäväksi maanteiden siltapenkereissä, pehmeikköalueiden katu- ja tierakenteissa sekä rautatierakentamisessa.

Keventeiden tarkoituksena on vähentää maanpainetta ja ehkäistä painumaa. EPS-kevenne toimii kevyenä georakennusmateriaalina ja on keveydestään huolimatta luja ja kestävä rakenneratkaisu. Yleensä EPS-kevennekesrroksen paksuus vaihtelee välillä 0,5...1,5 m. EPS-kevenneblokit ovat mitoiltaan suurempia kuin tavalliset EPS-lämmöneristeet.

EPS-keventeiden mitoituksessa puristuslujuuden tulee olla vähintään 100 kPa, kun kokoonpuristuma on 5% (EN-testimenetelmä EN 826, muissa käyttökohteissa puristuslujuusmitoitus toteutetaan 10% kokoonpuristumalla). Yleisimmät EPS-kevennelaadut ovat puristuskestävyydeltään 120 kPa ja 200 kPa. Toiminnalliset ominaisuusvaatimukset (mm. dimensiot, puristus- ja taivutuslujuus, vedenimeytyminen) määräytyvät projektikohtaisesti.

EPS-keventeen käytön etu on lopullisen rakenteen nopea valmistuminen. Perinteisissä pohjanvahvistusmenetelmissä, kuten stabiloinnissa, rakenteen on annettava vahvistua usein pitkiäkin ajanjaksoja ennen kuin rakentamista päästään jatkamaan.  

Valmistajat

UK-Muovi Oy

Materiaalipankki


Kuvagalleria

View the embedded image gallery online at:
https://www.epseriste.fi/kayttokohteet/kevenne#sigProId52bfd60df9
 

EPS-routaeristeiden asennus